viernes, 3 de abril de 2009

Blade Runner (1982). Del cinema a la literatura: la visió d'un futur incert

Els androides somien xais elèctrics?, de Philip K. Dick és la novel·la que inspirà la magnífica pel·lícula Blade Runner. Tot i que podem inscriure-la dins el gènere la la ciència-ficció, ens anuncia totes les contradiccions en què viu immersa la societat contemporània: la colonització de nous mons, les implicacions morals de la manipulació genètica, l'amenaça de l'home contra si mateix...
Sense deixar de banda aspectes com la por, la incertesa, la recerca de la identitat, les ànsies d'immortalitat que han estat temes recorrents en la literatura, l'art i el món del pensament.
La pel·lícula també reflecteix, en molts dels seus aspectes, la literatura de postguerra i el pessimisme que ha marcat bona part dels escriptors del segle XX.



A Blade Runner la tecnologia es capaç de crear els perfectes substituts de l'home en tasques d'alt risc. El problema sorgeix quan aquestes màquines són conscients de la seva existència i comencen a sentir emocions humanes. Adquireixen, per tant, llibertat de pensament que les converteix en "éssers vius" per uns i en defectes de fabricació per altres.

ACTIVITATS
Després de veure el vídeo, llegeix amb atenció el fragment de la novel·la de P.K. Dick del llibre de text, pàg. 204 i respon:

1. Quina societat es descriu? Comenta-ho relacionat el text i les imatges del film.
2. Quin paper tenen els androides en la situació creada a la postguerra? Per què hi ha milers d'individus que, tot i les dificultats, decideixen quedar-se a la terra?
3. Comenta les darreres paraules de l'androide ("replicant") al vídeo. Què et sembla que vol dir quan diu: "tots aquells moments es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja"?

TALLER DE CREACIÓ
-Escriu un text argumentatiu comentant algunes de les contradiccions de la nostra societat moderna (la solitud i la incomunicació a l'era digital, l'esgotament dels recursos naturals i la seva gestió, la manipulació genètica i les implicacions ètiques...)

No hay comentarios: