domingo, 20 de diciembre de 2009

Televisió i educació rimen

Article interessantíssim de Sánchez Ferlosio.

En la enseñanza, el poder pedagógico de la televisión se enfrenta a la debilidad de unas instituciones ya machacadas por las ocurrencias de Gobiernos sucesivos, la más destructiva de las cuales es la que prescribe que los contenidos de enseñanza sean aproximados a la condición y a las circunstancias personales del alumno, a lo que le sea más cercano y familiar: su pueblo, su comarca, sus costumbres... ¡Muy mal! Es el sujeto el que tiene que salir al encuentro del objeto, pues sólo en la separación y en el distanciamiento respecto de lo propio se experimenta el mundo como dueño de sí mismo y el objeto del conocimiento como ajeno, desobediente, inapropiable.

Per a l'Adriano.

La defensora del lector

Què es pot dir realment i què no es pot dir en un comentari digital a una notícia d'un diari com ara El País?

sábado, 19 de diciembre de 2009

Guerres cibernètiques


L'exèrcit del futur estarà format per enginyers en telecomunicacions. No morirà mai ningú...

viernes, 18 de diciembre de 2009

domingo, 13 de diciembre de 2009

Per a la secció de 'Nuestro entorno' o 'Societat'


L'educació sexual és una patata calenta. Han de ser els pares o els professors qui porti la veu cantant? L'article d'El País fa una exposició de com es tracta aquest tema a l'ensenyament.

Per a la secció d'esports: entrevista a en Laporta


El president del FC Barcelona s'ha destapat. Ara sembla que li interessa més el futur de la nació catalana que no pas el futur dels jugadors lesionats. Diu que els catalans hem de reaccionar.

domingo, 6 de diciembre de 2009

Cimera de Copenhaguen


Espanya s'està assecant. Espanya serà el primer país europeu que patirà una dràstica reducció de les pluges.

Una monja catalana fa una crida contra la vacunació de la grip A


Teresa Forcades, doctora en medicina i monja del monestir de Sant Benet de Montserrat, critica durament des dels laboratoris farmacèutics que fabriquen la vacuna de la grip A a l'OMS per haver creat un estat de pànic mundial que afavoreix l'obligatorietat de la vacunació.

La monja, article de Rosa Montero sobre l'atípica vida de la monja catalana que s'ha llançat al món cibernètic per fer una crida contra els perills de les vacunes contra la grip (en teoria tres dosis: 1 de la grip estacional i dues de la grip Nova o A).

miércoles, 2 de diciembre de 2009

La Renfe i el bilingüisme

"Romandre" al tren, un article molt dur de Manuel Cuyàs.

lunes, 30 de noviembre de 2009

Model de llengua, de Joan Solà

El professor Joan Solà parla de l'estàndard català al diari AVUI.

domingo, 29 de noviembre de 2009

Marías altre cop

La manca d'educació dels joves, la ignorància dels locutors de televisió... són les crítiques preferides de Javier Marías.

sábado, 28 de noviembre de 2009

Catalans orgullosos de ser espanyols

Pau Gasol, Gemma Mengual, Montserrat Caballé, Judit Mascó... creuen que ha nascut una nova generació de catalans que estan orgullosos de ser espanyols.

Institut català de les dones

Contra la violència de gènere.

domingo, 22 de noviembre de 2009

Insultar en català

Fem un diari i guanyem el concurs


El periòdic El País presenta la seva proposta per a joves estudiants de segon cicle d'Eso, FP o Batxillerat de confeccionar un diari digital.

lunes, 16 de noviembre de 2009

Pau Vidal vaticina la mort del català

El lingüista Pau Vidal creu que al català només li queden quatre bugades.

martes, 3 de noviembre de 2009

sábado, 31 de octubre de 2009

Terror i/o pornografia

Per què interessa tant el cinema de terror (fins a arribar al sadisme) als adolescents?

miércoles, 21 de octubre de 2009

Jaume Cabré

Jaume Cabré és potser l'escriptor actual més llegit i traduït de la literatura catalana.

martes, 20 de octubre de 2009

Joan Margarit

Joan Margarit, arquitecte i poeta.

Poema recitat.

L'escriptor i els seus diccionaris

Javier Cercas confessa que fins fa poc només feia servir la 19ena. edició del Diccionario de la Real Academia Española.

lunes, 19 de octubre de 2009

domingo, 18 de octubre de 2009

Un blog d'un professor de llengua de la UB

Francesc X. Vila, Amb certa calma - qüestions de llengua i societat.

Per una política lingüística per als joves

Article molt interessant de la revista Llengua i ús.

viernes, 16 de octubre de 2009

Hollywood contra Franco



El dissabte 17 d'octubre al cinema Truffaut de Girona.

jueves, 15 de octubre de 2009

Bullying/assetjament

Un de cada deu alumnes de segon d'ESO és víctima d'assetjament.

martes, 29 de septiembre de 2009

Isabel Allende parla de dones apassionades

Polònia i Stieg Larsson



Gràcies, Dolors.

Les filles gòtiques


Foto polèmica de les filles del president Zapatero amb l'Obama a la Casa Blanca.

lunes, 21 de septiembre de 2009

Blogs de lletres

El blog totapedrafaparet ens pot servir de model. També podem mirar el de perifericedicions.

jueves, 9 de julio de 2009

sábado, 6 de junio de 2009

LES AVANTGUARDES (1909-1940)


Els moviments d’avantguarda van ser alhora moviments socials i creadors d’una nova teoria de l’art: l’antiart. S’iniciaren l’any 1909 i foren liquidats el 1940 arran de la invasió nazi de París, que en dispersà els grups principals. Aquests moviments es manifestaren cronològicament en dos períodes: el primer període (futurisme, cubisme i dadaisme) durà aproximadament des de 1909 fins a 1929, any de la crisi monetària a la borsa de Nova York. Es produïren les manifestacions més lúdiques, imaginatives, subversives i rupturistes de les avantguardes. I el segon període, (exclusivament surrealista) arribà fins al 1940 i va estar marcat per la invasió nazi de París. Aquesta etapa es caracteritzà per la intel·lectualització de les avantguardes i, sobretot, pel compromís social i polític, que dugué alguns dels surrealistes més destacats a militar activament en el Partit Comunista.
En el següent enllaç podeu llegir els manifestos avantguardistes.

Els autors avantguardistes més importats en la literatura catalana foren Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) i J. V. Foix (1893-1987).


Un enemic del Poble fou la revista que dirigí Salvat-Papasseit, amb col·laboracions de Joaquim Torres-Garcia i Josep Maria de Sucre. Arc-voltaic és una revista que aparegué a Barcelona i de la qual sortí només un número publicat al febrer del 1918. També fou dirigida per Papasseit que comptava com a col·laboradors amb E. Eroles, J. Torres-Garcia, J. Folguera, etc., amb il·lustracions de Barradas. Era una publicació sobre literatura i art que responia al corrent avantguardista de l'època. La coberta de l'únic número que aparegué fou il·lustrada per Joan Miró.

Foix treballà en la difusió de les Avantguardes mitjançant la col·laboració en publicacions com La Revista, Trossos —que dirigirà—, La Cònsola, L'Amic de les Arts, i finalment com a director de la secció literària de La Publicitat, on col·laborà des de 1923 fins 1936.

domingo, 24 de mayo de 2009

Perseu, Cassiopea i Andròmeda

Les constel·lacions


LLegenda: Perseu

Acrisi, rei d’Argos, volia tenir un fill baró com a hereu, però tan sols havia tingut una filla molt bonica que es deia Dànae. Desitjós de tenir descendència masculina, consultà el seu futur en un oracle, que li va dir: “No tindràs cap fill baró. El teu successor serà el teu nét, fill de Dànae, però ell et matarà”.

Acrisi es va espantar, i per impedir que la profecia s’acomplís va tancar a Dànae en una habitació subterrània amb parets de bronze, i amb la porta guardada per gossos salvatges.

Però el déu Zeus es va enamorar de la jove Dànae. Per arribar fins a ella es va transformar en una pluja daurada que va penetrar dins l’habitació per una esquerda en el sostre. D’aquesta manera es va unir a ella, i Dànae va concebre i donar a llum en secret un nen, a qui va anomenar Perseu.

Com que la tenien tancada, va poder criar al nen en secret durant uns quants mesos sense que ningú no se n’adonés. Però un dia Perseu va cridar mentre jugava, i Acrisi el va sentir. El rei va descobrir el petit, i no es va creure que fos fill de Zeus (va suposar que algun home havia aconseguit entrar a la cel·la). Així que agafà mare i fill, els tancà dins un cofre de fusta, i els va llençar al mar. Però el cofre no es va enfonsar, sinó que surà a la deriva i, finalment, arribà a les costes d’una illa. Allà foren recollits per un pescador anomenat Dictis, que els va acollir a casa seva. Així Perseu va créixer i es va convertir en un jove atractiu i valent.

El rei Polidectes

El rei de l’illa on havien arribat es deia Polidectes. Aquest rei es va enamorar de Dànae així que la va veure, i contínuament li demanava que es casés amb ell, però Dànae sempre responia que ella ja estava casada amb el déu Zeus, perquè tenien un fill en comú.

Polidectes va pensar que si Perseu moria, Dànae ja no podria al·legar tenir cap vincle amb Zeus, així que va idear un pla pervers per treure’s el noi de sobre.

Polidectes va oferir un banquet, al qual va convidar a tots els nobles de la regió. També Perseu fou convidat. Durant el dinar, el rei va demanar als convidats que cadascú li regalés un cavall, per tal de reunir un bon regal amb què impressionar una reina veïna. Tots es van comprometre a regalar-li aquest cavall, però Perseu, que no tenia cavalls, ni diners per a comprar-los, es va oferir a fer per a ell qualsevol feina que necessités. El rei li va demanar una cosa molt difícil i molt perillosa: li va demanar que li portés el cap de la gorgona Medusa. Era una cosa que mai no havia aconseguit ningú, i Polidectes estava convençut que Perseu moriria en l’intent.

Bòveda celeste



Totes les constel·lacions.

Óssa major, Óssa menor

Óssa Major: la llegenda ens diu que Cal·listo era una nimfa que estava al servei de la deessa de la caça, Àrtemis, la qual exigia a les seves companyes la mateixa castedat que ella practicava. Cal·listo va ser seduïda per Zeus, i quan Àrtemis s'adonà que estava embarassada, la va transformar en óssa, va cridar a la gossada i la va llançar contra ella. Espantat, Zeus, la va acollir, i la va pujar als cels convertint-la en constel·lació. Observeu que la cua és més llarga del que és normal en aquests animals; això és degut a que per llançar-la cap el cel, Zeus la va agafar, sí!, per la cua.
Des de molt antic també es coneixia com el Carro.

Óssa Menor: la llegenda està relacionada amb la de l'Óssa Major. Ja sabem que Cal·listo va quedar embarassada de Zeus, i va tenir un fill, de nom Arcas. Una vegada transformada en óssa, Cal·listo va errar per la terra durant anys fins que, un dia, va veure el seu fill i, oblidant la seva forma bestial, va córrer a abraçar-lo; ell, espantat, li va llançar una fletxa. En aquest precís moment va aparèixer Zeus, transformà Arcas en ós i va pujar-los ambdós al cel. Descontenta, Hera, la dona de Zeus, va demanar Posidó, déu del mar, que prohibís a "aquelles criatures, en forma d'ós, que es banyessin a les seves aigües". I així s'ha fet des de llavors: aquestes dues constel·lacions no es posen mai sota l'horitzó.
La constel·lació també es diu Cinosura; se suposa que fa referència a la nimfa del mont Ida, a Creta, una de les dides encarregades de l'educació de Zeus, El déu, en recompensa, la va col·locar entre les estrelles de l'Ossa Menor.

jueves, 14 de mayo de 2009

Mitologia i constel·lacions


Andròmeda i el monstre Cetus



Perseu amb el cap de la Medusa

Perseu aconsegueix de tallar el cap de la Medusa.
De la sang del coll tallat en va brollar la seva descendència: el cavall Pegàs, el monstre Amfisbena i el gegant Crisaor. Perseu va utilitzar el cap de la Medusa per salvar Andròmeda i petrificar el monstre marí Cetus (una balena).

miércoles, 13 de mayo de 2009

Imatges del Modernisme


Ramon Casas i Pere Romeu a Tàndem


Setmanari modernista


El Cau Ferrat de Santiago Rusiñol


Cartellisme: Ramon Casas

Modernisme




Convençuts d'haver rebut una herència cultural morta i de viure en plena decadència social i cultural —un "viure del passat", tal com ho definirà Jaume Brossa—, els modernistes proposen, com a terapèutica, l'impuls modernitzador, l'obertura indiscriminada a tot el que sigui "modern". Jaume Brossa definiria a partir dels postulats següents:

1. El desig de demostrar que la literatura catalana podia arrenglerar-se amb la més moderna avantguarda intel·lectual europea. Una voluntat decidida, doncs, d'arraconar la Renaixença.

2. La voluntat d'acostar-se a la més pura actualitat europea.

3. La voluntat de posar-se al dia i d'aconseguir una cultura amb llengua pròpia però amb esperit cosmopolita.

Europa és el nou horitzó cultural dels joves intel·lectuals modernistes. "Posar-se al dia" i "acostar-se a Europa" són els impulsos que mouen aquesta nova generació, expressió de l'actitud que caracteritzarà la primera etapa del moviment (1892-1900), una etapa de formació, de preparació, durant la qual els modernistes buscaran els seus models lluny de l'univers tancat i resclosit que els oferia la pròpia tradició cultural i donaran a conèixer aquelles "formes noves" que, segons ells, han de ser les representatives de l'"època nova" que ells protagonitzen.


Maragall va introduir a Catalunya tota la cultura alemanya: Goethe, Novalis, Wagner... i sobretot Nietzsche.

Maragall encomana a la seva generació l'entusiasme per Nietzsche, aquell crític despietat del passat i intempestiu profeta del futur.

La perspectiva europea es va eixamplant: Maeterlinck, Ibsen, Ruskin, Mallarmé, D.G. Rossetti, D'Annunzio, Shelley, Heine... Els escriptors joves d'aleshores buscaven mestres on fos.

La majoria dels models que els modernistes proposen (romàntics autèntics redescoberts, simbolistes, prerafaelites) tenen un tret en comú: tots coincideixen en el rebuig de la seva societat perquè entenen que ha quedat desproveïda dels seus trets d'identitat i plantegen, com a resposta més usual, el replegament en un mateix i la creació de "paradisos artificials" que suplantin la realitat. En el marc del modernisme el "replegament en un mateix" durà els modernistes esteticistes a la concepció de l'artista com a ésser superior i privilegiat; els "paradisos artificials" seran l'art.

Els modernistes se sentiran molt propers als ideals de la Pre-Raphaelite Brotherhood (Germandat Prerafaelita, 1848) i faran seu el lema "Art for art sake" ("l'art per l'art"). Aquí, la industrialització va arribar més tard que a Anglaterra, i és ara que els modernistes troben el món que van trobar, en el seu moment, els prerafaelites. I ara, també, com ells, pretenen imposar la seva oposició artística a l'art de la industrialització. Els prerafaelites havien descobert primer que la burgesia havia industrialitzat l'art i que l'havia integrat al seu engranatge consumista. L'art havia passat a tenir un valor decoratiu, intranscendent, que satisfeia les necessitats d'ostentació burgeses. Havien descobert, també, que el treball industrial embruteix, i degrada l'home, el qual, situat en un medi urbà massificat, s'anorrea i acaba oblidant els seus orígens. Proposen de recuperar l'home individual, natural, conscient del seu passat; només d'aquesta manera podrà tornar a ser creatiu. Per això abandonen la ciutat, es traslladen al camp per poder dedicar-se plenament al treball artístic.

Aquesta actitud és exactament la que expressa Rusiñol en un dels seus discursos més coneguts, el que correspon a la inauguració de la Tercera Festa Modernista (Sitges, 1894).


Sota la influència, sobretot, de Les fleurs du mal de Baudelaire, els poetes reivindiquen una nova concepció de l'art i de la literatura. El que s'imposa és la recreació d'un món intuït, imaginat, suggerit, evocat... Sota el nom de "simbolisme", aquest nou postulat rebutja el positivisme i el pretès cientifisme naturalista.

Rusiñol, per exemple i sobretot, respon al tipus de "dandi", de "bohemi" la vida del qual només es justifica artísticament. Rusiñol esdevindrà el protagonista indiscutible i l'ànima motriu de les festes modernistes de Sitges, concebudes amb la finalitat d'aplegar totes les iniciatives disperses en la tasca comuna de modernitzar la societat catalana.

Rusiñol converteix el seu Cau Ferrat sitgetà en un refugi d'art. Al seu voltant s'apleguen, a cada festa, les més diverses manifestacions artístiques, precedides, cada vegada, per un discurs inaugural del mateix Rusiñol, que constitueix sempre una declaració de principis modernistes.

Maragall veia en tot això una reminiscència de la passió romàntica, que, reprimida i latent sota l'onada de realisme/naturalisme, reapareixia ara amb el nom de modernisme. No és estrany, doncs, que associï al modernisme les mateixes coordenades bàsiques que havien definit el moviment romàntic: desfici individualista, desig de sinceritat, insatisfacció subversiva i elegíaca, imaginació visionària...

Amb el modernisme, a més, ens trobem davant d'un fenomen social important: la burgesia produeix la seva primera generació d'artistes, un part difícil i traumàtic que produeix la mateixa reacció que s'havia donat en les primeres generacions d'intel·lectuals burgesos de les societats industrials europees. Aquesta nova generació afirmarà la seva vocació en oposició a la pròpia classe. Ara, ser artista és ser professional, no en el sentit de viure de l'art sinó en el de viure per l'art. La situació d'aquests burgesos que van canviar el taulell familiar per la ploma o el pinzell la retrata magistralment Rusiñol a L'auca del senyor Esteve.

Fins a un cert punt, el sol fet d'escollir l'art o la literatura i no el comerç o la indústria, que constituïen, a més de l'ofici, l'orgull d'aquelles famílies, els revoltava contra la pròpia classe. L'art és, per a ells, passió i rebel·lió. Aquesta és una característica fonamental del moviment modernista. L'artista adopta una actitud de rebuig envers la burgesia i comença a concebre l'art com una activitat superior a les altres activitats humanes i, en conseqüència, a concebre l'artista com un ésser superior.

La fi de segle fou, aquí, com a tot Europa: escriptors i artistes exhibeixen un odi aïrat i càustic contra el burgès "materialista"; gent d'extracció burgesa es revolta contra la seva pròpia classe amb un gest que, sovint, és pur esnobisme. Els modernistes participen de l'actitud generalitzada a tot Europa que reacciona contra el progrés científic i tècnic, que manifesta una crisi de confiança envers els avantatges de la societat industrial, que veu com a destructora de tots els valors naturals i espirituals.

Amb el temps, els modernistes, desenganyats els uns de la capacitat de l'artista per a transformar la societat i fracassats, els altres, en un intent de construir una cultura i un art moderns sense comptar amb l'ajut de les classes dirigents, van moderar sensiblement les seves actituds agressives i van començar un nou període en el qual els objectius del moviment es van concretar i aclarir.

En el moment que sembla que els objectius modernistes comencen a assolir-se, apareix un nou grup d'intel·lectuals joves, contemporanis dels modernistes, que plantegen una nova alternativa.

Els nous "joves", els noucentistes, irrompen amb força en el panorama cultural català a partir del 1906. Havien après la lliçó més positiva del modernisme: la voluntat d'una cultura catalana normal, a l'altura europea. Ells pretendran imposar més rigor intel·lectual i uns instruments més eficaços per aconseguir-ho, i serà lògic que vulguin superar allò que el modernisme té d'anarquia, de dispersió.

La irrupció del grup noucentista precipità gradualment la fi del modernisme, que acostuma a situar-se al 1911, coincidint amb el triomf de la Lliga Regionalista, amb la qual els noucentistes estaven plenament identificats. D'aquí que els modernistes els veiessin com una gent que havia venut els seus interessos professionals a un sistema.

BIBLIOGRAFIA

ACTIVITATS

1) Fes un esquema sintètic d'aquest article.

2) Escriu un breu article (no més de quinze línies) sobre la vida, obra i importància de Joan Maragall. Assenyala-hi el paper que va tenir en la gènesi del Modernisme.

3) Per què Nietzsche és un filòsof especialment influent per als modernistes?

4) Per què rebutjaven els modernistes la societat industrial que els va tocar de viure?

5) Escriu un breu article (no més de quinze línies) sobre la vida, l'obra i la significació de Santiago Rusiñol dins el moviment modernista.

6) Cerca informació sobre les Festes modernistes de Sitges, organitzades per Santiago Rusiñol.

Visita al Laberint d'Horta

Mitologia, història, literatura i plàstica.

El català el carrer: normalització lingüística

Les constel·lacions

Els Treball de síntesi de segon tractarà temes al voltant de l'Any Internacional de l'Astronomia. A llengua catalana estudiarem les constel·lacions i els mites. També treballarem el Zodíac i classificafrem els estels segons el seu nom i utilitzarem el diccionari de llatí per aprendre'n l'etimologia.
Una última sessió podria ser veure totes les constel·lacions amb un canó (pàgina de l'xtec).

domingo, 19 de abril de 2009

La Memòria història i l'Holocaust nazi, a la literatura i al cinema




Tant les novel·les com les pel·lícules sobre l'Holocaust corren el risc de justificar les actuacions dels nazis.

viernes, 3 de abril de 2009

Blade Runner (1982). Del cinema a la literatura: la visió d'un futur incert

Els androides somien xais elèctrics?, de Philip K. Dick és la novel·la que inspirà la magnífica pel·lícula Blade Runner. Tot i que podem inscriure-la dins el gènere la la ciència-ficció, ens anuncia totes les contradiccions en què viu immersa la societat contemporània: la colonització de nous mons, les implicacions morals de la manipulació genètica, l'amenaça de l'home contra si mateix...
Sense deixar de banda aspectes com la por, la incertesa, la recerca de la identitat, les ànsies d'immortalitat que han estat temes recorrents en la literatura, l'art i el món del pensament.
La pel·lícula també reflecteix, en molts dels seus aspectes, la literatura de postguerra i el pessimisme que ha marcat bona part dels escriptors del segle XX.



A Blade Runner la tecnologia es capaç de crear els perfectes substituts de l'home en tasques d'alt risc. El problema sorgeix quan aquestes màquines són conscients de la seva existència i comencen a sentir emocions humanes. Adquireixen, per tant, llibertat de pensament que les converteix en "éssers vius" per uns i en defectes de fabricació per altres.

ACTIVITATS
Després de veure el vídeo, llegeix amb atenció el fragment de la novel·la de P.K. Dick del llibre de text, pàg. 204 i respon:

1. Quina societat es descriu? Comenta-ho relacionat el text i les imatges del film.
2. Quin paper tenen els androides en la situació creada a la postguerra? Per què hi ha milers d'individus que, tot i les dificultats, decideixen quedar-se a la terra?
3. Comenta les darreres paraules de l'androide ("replicant") al vídeo. Què et sembla que vol dir quan diu: "tots aquells moments es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja"?

TALLER DE CREACIÓ
-Escriu un text argumentatiu comentant algunes de les contradiccions de la nostra societat moderna (la solitud i la incomunicació a l'era digital, l'esgotament dels recursos naturals i la seva gestió, la manipulació genètica i les implicacions ètiques...)

Estem sols a l'univers?

Sembla que no. "La probabilitat que estem sols a l’univers és realment baixa. Només necessitem temps i tecnologia, com en tots els grans descobriments de la humanitat»(Seth Shostak).

Existeix vida extraterrestre


Vicent Martínez és un d’aquests científics que intenta donar resposta als principals enigmes de la humanitat. Però, a diferència d’altres col·legues de professió, Martínez no compleix amb l’estereotip de científic excèntric. Es presenta a l’entrevista amb vaquers, camisa i el seu inseparable mòbil oferint l’aspecte d’un home del carrer. Potser és aquesta la clau del seu èxit: acostar al ciutadà corrent el món de la ciència mitjançant un treball constant de divulgació científica. Vicent gesticula, s’entusiasma i respon amb avidesa qualsevol pregunta relacionada amb el seu tema favorit, l’astronomia. Recorda amb un somriure el seu antic professor de filosofia: sense la seua explicació sobre les lleis de Kepler tal vegada no hauria nascut la seua passió per la cosmologia. És el mateix efecte que ara pretén crear Martínez en nosaltres.

El seu llibre Mariners que solquen el cel ofereix una visió de les persones i les idees que han contribuït a configurar la imatge actual de l’univers, per tant no és un llibre d’història de la ciència. Al mateix temps intenta explicar l’origen i l’evolució de l’univers per a proporcionar una comprensió de la cosmologia actual però explicant també com s’ha arribat a saber el que sabem. Els astrònoms tenim la sort -diu- que allò que contem interessa a molta gent precisament perquè té a veure amb les grans qüestions existencials de l’ésser humà: d’on venim? De què està fet l’univers? Quan es va formar i com ho sabem?

sábado, 28 de marzo de 2009

ÀNGEL GUIMERÀ: VIDA I OBRA


Àngel Guimerà és una de les figures cabdals del teatre català del XIX. Les seves obres barregen elements romàntics, realistes i naturalistes (Naturalisme francès).Víctor Hugo és l'ascendent romàntic de més pes en l'obra de Guimerà, d'ell va adoptar la tendència a l'universalisme (els grans temes que han afectat de sempre la Humanitat).

BIOGRAFIA
Àngel Guimerà i Jorge va néixer el 1845 a Santa Cruz de Tenerife i va morir a Barcelona el 1924. Fill de mare canària i pare català. La família s'instal·la al Vendrell quan el fill era petit. A finals dels anys 60, Guimerà era un intel·lectual molt actiu, escrivia poesia i publicava en la premsa catalanista. L'any 1871 és un dels fundadors del diari La Renaixença, posteriorment en fou director, i destacà pel caràcter encès dels seus articles. El 1877 obté tres premis als Jocs Florals (certamen literari de gran prestigi), fet que el col·loca, juntament amb Verdaguer, en un lloc de privilegi entre els escriptors de l'època. Guimerà va recórrer les terres catalanes i prengué consciència del sistema caciquista que la política del moment no combatia. Per això va prendre una postura activa socialment.

PRODUCCIÓ LITERÀRIA
Característiques principals: fons religiós clarament catòlic i idealització del món rural, com a representació de seu ideal de catalanitat. A l'obra de Guimerà el tema de la possessió amorosa hi apareix unit al sentiment de marginació o alienació. Els personatges viuen turmentats per passions intenses i desigs irreprimibles que xoquen amb les convencions socials. Lingüísticament proposa un model de llengua col·loquial però acurat, tot evitant arcaismes i cultismes.

Primera etapa (1879-1890). Consta de sis tragèdies romàntiques, escrites en vers i amb personatges aristocràtics, que extreu de les fonts bíbliques i medievals.
D'aquesta època és Mar i cel.

Segona etapa (1890-1900). Els drames realistes. Consta de catorze obres, essent-ne una de les més reeixides La filla del mar (1900). Passa del vers a la prosa, s'apropa a la realitat contemporània i accentua la crítica social i política. Les obres d'aquesta etapa tenen totes un final tràgic, relacionat amb la mort o l'homicidi.
D'aquesta etapa és Terra baixa, l'obra de Guimerà potser més coneguda, i també Maria Rosa. En la primera el personatge de Manelic, ànima ingènua i apassionada, s'enfronta per amor (Marta) al poder opressor (Sebastià). A Maria Rosa la protagonista lluita perquè el seu marit acusat injustament d'assassinat sigui exculpat.

Tercera etapa (1900-1910). Guimerà deixa el seu estil per fer provatures modernistes tant en el vessant naturalista -L'aranya (1906)- com en el simbolista -La santa espina (1907) o La reina vella (1908)-, però no acaba de trobar-hi el seu lloc.

Quarta etapa (1910-1924). Guimerà vol retornar al teatre del segle XIX, que tanta fama li havia donat. Novament compon teatre de reis i cabdills, com Indíbil i Mandoni (1917), però ja no obté els grans èxits anteriors.

Guimerà va ser un escriptor i dramaturg amb una forta repercussió social i amb un enorme èxit popular, una de les figures més emblemàtiques del catalanisme militant. Va ser candidat al Nobel de literatura el 1913. No l'aconseguí, però no es pot negar la repercussió internacional que va assolir. La seva obra ha estat traduïda a totes les llengües occidentals i se'l contempla com un dramaturg universal. Podem dir que va ser l'autor més important del teatre, no sols a Catalunya sinó a tota la Península, en el seu temps.

Bibliografia
FÀBREGAS, X. (1984), "Teatre del segle XIX", dins Història de la literatura catalana. Barcelona, Ed. 62, vol. 1.

A. CARBONELL i M. CASSANYES, Llengua i literatura, Mirada 1, ed. Teide, 2008




Adaptacions teatrals: Un Manelic negre a l'Atrium de Viladecans, dirigit per Hasko Weber

jueves, 26 de marzo de 2009

miércoles, 25 de marzo de 2009

Els links de l'Assumpta

Sort que l'Assumpta, des del Departament de política lingüística, m'envia links per aprendre el català administratiu!

domingo, 22 de marzo de 2009

UN MÓN DE POESIA


INTRODUCCIÓ

Què és la poesia?
-Podem dir que la poesia ens ajuda a descobrir diferents maneres de sentir la realitat...
-Podem pensar que és el millor mitjà per expressar sentiments...
El poeta Joan BROSSA la defineix així: "La POESIA és com l'electricitat, que és a tot arreu. El que s'ha de saber és copsar-la. A tot arreu hi ha POESIA".
PREGUNTES
1. I tu, què en penses? Hi estàs d'acord? Què és per a tu la poesia?
2. Què distingeix la poesia de la prosa?
3. La poesia fa servir unes regles determinades? Quin nom rep aquest grup de regles?
4. Quina és la unitat bàsica del poema?
5. Quines són les regles formals que cal tenir en compte per escriure poesia?
6. Quines són les figures retòriques més destacades?
7. Observa les dues imatges. Són exemples de poemes? Per què?
LA GRAN PREGUNTA

Ara et toca a tu demostrar què has après. Escull una de les següents activitats i descobreix que TU TAMBÉ POTS SER POETA:
1. TALLER DE POESIA: fes una ullada als enllaços de sota i inspira't per crear el teu propi poema.
2. Fes un poema breu i publica'l sobre un fons amb imatges
3. ACTIVITAT EN GRUP: Selecciona objectes diversos i ajunta'ls a partir d'una idea, fes-ne una fotografia i imprimeix-la, pots posar-hi un títol suggerent que n'expliqui el significat.
4. ACTIVITAT EN GRUP: Tria expressions que continguin paraules en sentit figurat, escaneja algunes imatges i fes una composició afegint lletres soltes, un petit text...


POTS CONSULTAR ELS ENLLAÇOS SEGÜENTS:

viernes, 20 de marzo de 2009

domingo, 15 de marzo de 2009

El coltán i la guerra del Congo


El coltán és necessari per als telèfons mòbils, per als ordinadors, per a les video consoles... però aquest mineral també és el causant de la guerra del Congo.

viernes, 13 de marzo de 2009

Legislació i drets lingüístics

La llengua catalana al nou Estatut (Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol).

Article 6. La llengua pròpia i les llengües oficials
1. La llengua pròpia de Catalunya és el català. Com a tal, el català és la llengua d'ús normal i preferent de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, i és també la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament.
2. El català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l'Estat espanyol. Totes les persones tenen el dret d'utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les. Els poders públics de Catalunya han d'establir les mesures necessàries per a facilitar l'exercici d'aquests drets i el compliment d'aquest deure. D'acord amb el que disposa l'article 32, no hi pot haver discriminació per l'ús de qualsevol de les dues llengües.
3. La Generalitat i l'Estat han d'emprendre les accions necessàries per al reconeixement de l'oficialitat del català a la Unió Europea i la presència i la utilització del català en els organismes internacionals i en els tractats internacionals de contingut cultural o lingüístic.
4. La Generalitat ha de promoure la comunicació i la cooperació amb les altres comunitats i els altres territoris que comparteixen patrimoni lingüístic amb Catalunya. A aquests efectes, la Generalitat i l'Estat, segons que correspongui, poden subscriure convenis, tractats i altres mecanismes de col·laboració per a la promoció i la difusió exterior del català.
5. La llengua occitana, denominada aranès a l'Aran, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya, d'acord amb el que estableixen aquest Estatut i les lleis de normalització lingüística.

domingo, 8 de marzo de 2009

Novel·la negra siciliana

La lluna de paper, d'Andrea Camilleri, és una de les moltes novel·les on el comissari Montalbano, juntament amb els policies de Vigata, resol amb ajuda de la intuïció -i sense prendre cap nota- sis o set assassinats aparentement sense cap relació. Dues dones li fan ballar el cap, a part de la seva companya Lívia i de la seva amiga Íngrid.
Montelusa -en reallitat Ragusa- és a pocs quilòmetres de la Marinella de Vigata -en realitat San Calogero de Porto Empedocle, ciutat natal de Camilleri- petita platja on en Montalbano es remulla els peus cada vespre i on és possible trobar en Camilleri en persona comprant els famosos cannoli de formatge fresc que tant agraden al comissari. Realitat i ficció. Realitat o ficció?

miércoles, 4 de marzo de 2009

Teatre romàntic: Àngel Guimerà

Abans de llegir l'obra caldrà llegir la informació sobre el context històricoliterari del dramaturg i també caldrà conèixer la seva vida i obra.

Una bibliotecària maldestra

domingo, 22 de febrero de 2009

Aparició de la novel·la catalana moderna



La producció de novel·les en català es va estroncar al final de l'edat mitjana amb Tirant lo Blanc (1490).

SABIES QUE: paradoxalment quan es produeix la represa de la novel·la moderna es fa en castellà. Et sembla un fet curiós? Per què?

INVESTIGUEM UNA MICA...
Treballeu en grups de dos o tres i feu una recerca sobre diferents aspectes relacionats amb la narrativa catalana del s. XIX. Seguiu les indicacions per acabar fent una síntesi de la informació recollida.

1. Quins corrents de la novel·lística europea van influir en els autors catalans del moment? Cerca'n informació i anota les característiques fonamentals de cadascun (orígens, trets essencials, autors...).

2. Quines són les dues primeres novel·les romàntiques escrites en català? Quina és la seva temàtica? Què en saps dels autors?

3. Què és el quadre de costums? Quins tipus de quadres de costums hi ha? Quins en són els autors més destacats en llengua catalana?

4. Quines són les característiques de la novel·la realista que exemplifica Madame Bovary, de Flaubert?

5. Què aporta la novel·la naturalista de Zola?

6. Qui foren Josep Yxart i Joan Sardà i quin paper van jugar en la difusió de Zola a Catalunya? Quina valoració fan del moviment naturalista?

7. Qui és el creador de la novel·la catalana moderna? Quin ressò aconsegueix la seva primera obra? És un autor que podem qualificar com a naturalista? Per què?

8. Quines qualitats té la novel·la l'Escanyapobres perquè sigui considerada "un dels punts culminants" de la producció d'Oller?

9. Què suposa Pilar Prim dins la seva producció?

SÍNTESI: LA GRAN PREGUNTA
-Amb quins problemes s'enfronta Narcís Oller a l'hora de reprendre la tradició narrativa en llengua catalana?

Podeu consultar els enllaços següents, on a més podeu trobar vincles amb més informació.

El Romanticisme a Catalunya
La novel·la del s. XIX
La narrativa de la Renaixença
De Verdaguer a Oller

viernes, 13 de febrero de 2009

Beques de la Fundació Riera Gubau

Beques per millorar el nivell d'anglès per a estudiants de segon cicle d'ESO, de batxillerat i llicenciats que vulguin fer un postgrau a Gran Bretanya o als Estats Units. L'única premissa és haver nascut a la comarca de La Selva o ser-ne resident durant 8 anys consecutius.

lunes, 9 de febrero de 2009

Women in Art




Pintura clàssica i noves tecnologies a Youtube. És un dels vídeos més vistos. És una vertadera obra d'art modern.

miércoles, 4 de febrero de 2009

Etiquetar el món

El alumnes de segon de batxillerat faran un viatge de final d'etapa. Els de lletres aniran a Madrid i a Toledo i els de ciències, a Granada i Sevilla. Els proposaré de fer les seves rutes turístiques en un googlemaps i que etiquetin tot el que visitaran.
I quan tornin hi penjarem fotos amb el Panoramio! Hi ha qui disfruta més mirant les fotos que no pas viatjant!
Quina feinada tan agradable que se'ns ha girat!

TUTORIAL:
Caldrà entrar a googlemaps gràcies a un compte de gmail per a crear un mapa nou per etiquetar a gust del consumidor i amb el marcador podrem inserir text o linkar imatges...
Abans de guardar el mapa caldrà posar-li títol i seleccionar "públicament" per compartir la informació que hàgim penjat.

COMPARTIR és paraula clau en les TIC. Abans, plagiar, copiar... eren termes negatius. Compartir, no. És molt positiu!


TUTOTIAL

viernes, 30 de enero de 2009

Més sobre els camps de concentració nazis

La Universitat Pompeu Fabra ha descobert el nom de 450 espanyols -fins ara desconeguts- que van ser internats a diversos camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial.

Sobre les biblioteques escolars

En general, les biblioteques escolars dels nostres instituts són espais on els llibres acumulen la pols del pas del temps. El registre dels llibres prestats als alumnes que llegeixen només per gust -no per obligació- no arriba ni a la vintena d'entrades en tot un curs!
A finals de febrer, a Barcelona, se celebraran unes jornades per dinamitzar aquestes biblioteques escolars agonitzants. Són les Quartes Jornades de Biblioteques Escolars. Es mostraran les experiències dinamitzadores de la lectura d'alguns centres que han reexit a atrapar lectors novells. Segur que seran jornades molt interessants per a tots els professors i bibliotecaris.

sábado, 24 de enero de 2009

Com posar el nom en totes les llengües del món

Gràcies al programa LEXIQUETOS podrem saber com s'escriu i com es pronuncia el nostre nom en les llengües més allunyades del món.
En japonès: Enriqueta エンリケタ
En xinès: Enriqueta 恩里克塔 [ēn lǐ kè tǎ]
En àrab: Enriqueta ِنريكيتا inrikita
En sànscrit: Enriqueta एन्रिकेता
Déu n'hi do!

Nadal a Nova York



Happy new year!!!
Empire State Building, des de dalt i des de baix.

Fòrum de rumiar, de l'IES Vidreres

Després de llegir l'article de Javier Sampedro, El amor es química y... algo de amistad, del diari EL PAÍS, els alumnes han de contestar tres qüestions de comprensió lectora:
a) Quantes classes d'amor hi ha, segons l'antropòloga Helen Fisher?
b) Segons Darwin, què fan les femelles a l'hora de triar parella?
c) Existeixen, avui dia, relacions com les del talp de camp entre les persones humanes?

I, després, raonar a favor o en contra, l'afirmació següent: les parelles d'avui dia duren menys que les d'abans.

Visita a la Maternitat d'Elna i a la tomba d'Antonio Machado





Els manuscrits i les TIC




Per riure molt, tot recordant la Sònia.

domingo, 18 de enero de 2009

Física i química

L'amor és química i... una mica d'amistat.
És cec, l'amor? Quant de temps dura la passió? La fidelitat és pura química? Amb un esprai d'hormones -per exemple-, inhalat en el moment oportú, n'hi hauria prou per mantenir la parella d'amants unida fins que la mort els separi? Com actuen els animals pel que fa a l'aparellament i a la reproducció?
Els científics actuals segueixen donant voltes a les teories de Freud i de Fromm.

miércoles, 14 de enero de 2009