domingo, 28 de febrero de 2010

PERILL. Els ciutadans s'allunyen de la política


Fa vint anys que Francis Fukuyama va decretar la fi de la història entesa com a 'punt final de l'evolució ideològica humana i de la universalització de la democràcia liberal...'


Des del 2006, el nombre de democràcies d'arreu del món ha baixat de 123 a 116. Els dirigents dels països democràtics estan paralitzats entre negociacions enrevessades i el descontentament popular, agreujat els últims anys per la crisi econòmica global. Segons Krastev, molta gent creu que el govern xinès (l'únic que ha sabut sortit de la crisi) té avantatges evidents.


"El modelo chino -con su falta de libertad- no se convierte por ello repentinamente en una alternativa irresistible, pero contribuye a evidenciar las arrugas del liberal. Las tremendas dificultades legislativas de Barack Obama -que ganó holgadamente la presidencia y cuenta con mayoría en ambas cámaras del Congreso estadounidense, pero se encuentra frenado por el exigente sistema de mayorías requeridas- son quizá el paradigma de ciertas potenciales degeneraciones de la fenomenología democrática. Lo que es prudencia a largo plazo puede ser un estorbo a corto".

No hay comentarios: